LINIEHOOFD
PROJECTEN KWSA

ZES KASWONINGEN MET WERKRUIMTEN TE EVA LANXMEER, CULEMBORG, 1999-2002

Participatie project: ontwikkeling i.s.m. zes particuliere opdrachtgevers; een concept met zes op maat gemaakte woningen.

Ecologisch, duurzaam bouwen project: hoge isolatie (EPC=0,5) en duurzame materialen (leem, hergebruikt hout, mineraal-schuim en cellulose isolatie, EPDM dakbedekking, mineraal stucwerk, FSC-hout, vloerverwarming met zonnegascombi, PV-panelen en gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning en bypass voor koeling).

Het project bestaat uit zes huizen met woon- en werkruimten, waaroverheen een kas geplaatst is. Door de bescherming van de kas worden de terrassen op de begane grond en de verdieping een groot deel van het jaar gebruikt. Het totale gebruiks-oppervlak wordt hierdoor aanzienlijk uitgebreid. De kas vormt zowel bij heel koud weer als bij grote warmte een thermische buffer, wat het energie-verbruik en de leefbaarheid in huis ten goede komt. Tevens wordt de door de zon voorverwarmde lucht in de kas gebruikt voor de ventilatie van de woning, zodat het energie-verbruik nog verder verminderd wordt. Ook dient de kas als drager voor PV-panelen en zonnecollectoren. Het totale energie-verbruik van de woningen is een fractie van wat men in Nederland gewend is.

De kas rond het huis is een bijzonder verblijfsgebied met een energetische funktie. Door de vrijstaande situering van de woningen in de kas, zijn er aan drie zijden van het huis overdekte tuinen en overdekte terrassen op het dak. Deze overdekte ‘buiten’-gebieden bieden veel verschillende gebruiks-mogelijkheden zoals wonen, werken, tuin, terras enz. Daarnaast is er, doordat het huis in een kas staat en er geen rekening gehouden hoeft te worden met regen en wind, een bijzondere materialisering en uitwerking toegepast. Natuurlijke materialen met een eenvoudige detaillering waren hierbij de uitgangspunten.

image 1image 2image 3image 4
HOMEPROJECTEN ARJAN KARSSENBERGPROJECTEN PETER WIENBERG